direnhewselDiyarbakır’daki Hevsel Bahçeleri’nde plan değişikliği ve ağaç kesimleri üzerine Gezi’de olduğu gibi çadırlar kurularak ‘nöbet’ tutulmaya başlandı.

Diyarbakır’da Dicle Üniversitesi’nin Dicle Nehri kıyısındaki Hevsel Bahçeleri’nde yer alan kampüs alanındaki onlarca yıllık ağaçların kesilmesine karşı üniversitesi öğrencileri ve vatandaşlar bölgede çadır kurarak eylem yaptı. Dün 4’üncü gününe giren eyleme katılanlar çadırlarda kalıp, küçük bir yaşam alanı oluşturdu.

Dicle Nehri kenarında bulunan ve bir bölümü Dicle Üniversitesi kampüs alanında yer alan türkülere konu Hevsel Bahçeleri’nde son günlerde üniversite tarafından yapılan ağaç kesimlerine karşı Dicle Üniversitesi Özgür Öğrenci Derneği’ne üye (DÖDEF) öğrenci ve vatandaşların başlattığı eylem büyüyerek devam ediyor. Dicle Nehri kenarında kesilen yüzlerce ağaçtan geriye adeta bir doğa katliamını andıran görüntüler kalırken, öğrenciler ve vatandaşlar ise bu katliamın önüne geçebilmek için elele vererek başlattıkları sürdürüyor. Hevsel Bahçeleri’nde kesilen ağaçlardan geriye kalanlarla bataklık arazide yol yapan, çadır kuran gençler, türküler söyleyerek halay çekiyor.
Hevsel Bahçeleri’nde bir doğa katliamı yaşandığını dile getiren öğrenciler, bu katliama duyarsız kalmamak için eylem başlattıklarını söyledi. Bir eylemci “Burası bir yaşam alanıdır. Kentin ağaç bulunan tek alanı da burasıdır. Şu anda kesin olmamakla beraber yaklaşık olarak 3 bin ağacın kesildiği görünüyor. 7 bin ağacın daha kesileceği söyleniyor. Bu durum gözle görülüyor. Attığımız her adımda bir ağaç kökü görüyoruz. Taksim gibi bir alanda belli ağaçlar kesilmeye kalktığı zaman bütün Türkiye halkının nasıl tepki koyduğunu gördük. Burda ise 3 bin ağacın kesilmesinden ve kesilecek 7 bin ağaçtan söz ediyoruz. Türkiye halkının özellikle de duyarlı bütün kesimlerin sessiz kalması bizim için de sorgulanması gereken bir durum. Burası Diyarbakır’dır diye bu tarz bir yaklaşım kesinlikle kabul edilmemelidir. Gezi’deki ciddi duyarlılığı burada da görmek istiyoruz” dedi.
Dicle Üniversitesi, daha önce kendi arazisinde bulunan 10 bin ağacın, Diyarbakır Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan rapor doğrultusunda, yangın tehlikesi ve halk sağlığına zarar verdiği gerekçesiyle kesildiğini açıklamıştı.

Valilik: Buraya konut olmaz

Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kırıç, Hevsel Bahçeleri’ndeki ağaç kesiminin kendileriyle bir ilgisinin olmadığını belirtti. Kıraç, şöyle dedi: “Hevsel bahçeleri 12 bin yıldan beri bölgenin tahıl ambaradır. Burada yapılaşma olmaz. Yani bu son yapılan rezerv alanları içerisinde ilan edilmesiyle birlikte dokusuna uygun, rekreasyon alanı yürüme, bisiklet ve koşu yolları daha sonra detaylarıyla ortaya çıkacak. Büyükşehir Belediye Başkanı’yla yaptığımız toplantıda dile getirdim, Hevsel Bahçeleri, doğanın kendisine verdiği görev dışında başka bir görevi doğal yapamaz. Orada konut yapılamaz, zaten alan kumsal bir alandır ve Diyarbakırlı’nın Hevsel Bahçesi’ne gösterdiği duyarlılıktan dolayı teşekkür ediyorum. Hevsel Bahçesi sevenlere sesleniyorum, orası kültür vadisi olma hizmetinin dışında bir alan olamaz herkes rahat olsun. Orada ayrıca ağaç kesimine tepki var. Üniversitenin kendi iç bir çalışmasıdır, valiliğimizle alakası yoktur.”

 

DSİ Hevsel’de 3 HES yapmak istiyor

 Diyarbakır’ın akciğeri olarak anılan Hevsel Bahçeleri’nin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca ‘yapı rezerv alanı’ olarak ilan edilmesi büyük tepki topladı. Çevreciler sosyal medyada Hevsel’le ilgili imza kampanyası başlatırken, Doğa Derneği Başkanı Engin Yılmaz, Hevsel’in Dünya Miras Listesi’nin 10 kriterinden 9’unu sağladığını belirterek, “DSİ, bölgede üç HES yapmak istiyor. Eğer bu projeler hayata geçerse Hevsel yok olacak” dedi.

UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınması için çalışmalar yürütülen Hevsel Bahçeleri’nin de içinde olduğu Dicle Vadisi’ndeki 5 doğal alanın kurtarılması için kampanya yürüttüklerini belirteren Yılmaz şöyle konuştu: “Hasankeyf’i sular altında bırakacak olan Ilısu Barajı tüm Dicle Vadisi’ni tehdit ediyor. Şimdi bölgede yeni HES projeleri planlanıyor. 2023 projeksiyonu çerçevesinde DSİ’nin yüzlerce HES yapması söz konusu olacak. Ilısu’nun yapımı hızla devam ederken alt HES’ler içinde girişimler başladı. Biyoçeşitlilik açısından çok zengin olan Dicle’deki habitat yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak. Diyarbakır’da Hevsel’in de içinde olduğu alanda üç HES yapılacak. Hevsel’le Hasankeyf’in ortak yönü var. Bu iki alanda Dünya Muras Listesi’nin 10 kriterinden 9’unu içinde barındırıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na geçen alanla ilgili DSİ, baraj ihalesine çıkmış. Eğer bu HES’ler yapılırsa Hevsel’i besleyen nehir de yok olacak. Yüzlerce ağacın kesilmesi söz konusu olacak. Eğer TOKİ projeleri hayata geçerse ortada bölgenin akciğeri diye bir şey kalmayacak.”

Öte yandan birçok STK ve grupda bu katliama karşı tepkilerini gösterdileri.  Abbasağa Dayanışması üç beş değil, 990 ağaç için 7 Mart Cuma günü Beşiktaş’a dayanışmaya davet çıkardı.

Mehmet Ali Yalçın’nın başlattığı İmza kampanyasına destek vermek için lütfen tıklayınız

TEILEN
Önceki İçerikİnsan Ve Hayvan
Sonraki İçerikPapağan gazeteciliği

Bir Cevap Yazın