Teknoloji

Teknoloji geliştikçe insan hayatı da kolaylaşıyor. Kimileri teknolojinin insanları tembelleştirdiğini söylerken kimileri ise teknolojinin artık insanların bir asistanı olduğunu savunuyor. Seçim sizin diyerek bir dokunuşumuzla perdeleri indiren, evde olmadığımız zamanlarda tüm işlerimizi bizim yerimize halleden kısacası pek akıllı olan bu uygulamaları sizin için derledik.

Teknolojinin engellenemez ilerleyişi hayatımızı değiştirmeye devam ediyor. İnsan hayatının tam merkezine demir atan elektronik aletler bir yandan hayatımızı kolaylaştırıyor bir yandan da bizi kendilerine bağlıyorlar. Çünkü artık hemen hemen her şeyimizi onlarla yapıyoruz. İşimizi kolaylaştıran bu aletler artık duygularımızla da etkileşim içindeler. Örneğin eskiden yapılan akraba görüşmeleri bile yerlerini elektronik ortamda yapılan kameralı görüşmelere bıraktı. Hal böyle olunca görüşmeler de seyrek bir hal alır oldu. Gelin hep beraber bu değişimi inceleyelim.

Bu değişimin başladığı yerlerden biri de şüphesiz cep telefonları.  Elimizden bir dakika bile ayıramadığımız cep telefonları adeta asistanımız oldu. Günün her anı maillerimize bakıyor, planlar yapıyor, hesaplar yapıyoruz.  Artık toplantılarımızı bile telefonumuzdan yapar olduk. Özellikle son yıllarda ortaya çıkan akıllı cep telefonu akımı iş hayatımızı çok kolaylaştırıyor. Binlerce uygulamaya sahip olan bu telefonlar aklınıza gelebilecek her şeye sahipler. Hesap makinaları, mail programları, GPS, banka uygulamaları ve bunlara benzer birçok uygulama. Artık insanlar para göndermek için bankaya bile gitmiyorlar. Cep telefonlarından birkaç tıkla istedikleri yere anında para gönderiyorlar. Ya da trafikte kalan biri anında internete girip yol kameralarına bağlanarak hangi yollar açık, hangi yollar kapalı bakabiliyor. Bunların yanında Office programlarına sahip olan bu telefonlar sayesinde hemen hemen bütün işlerinizi cep telefonlarından gerçekleştirebiliyorsunuz. Ya da çok özlediğiniz biri ile anında görüntülü görüşebiliyor, özleminizi giderebiliyorsunuz. Uzun lafın kısası akıllı telefonu olan akıllı bir asistana da sahip oluyor.  Öte yandan isyan mekanizmamız da bir nevi cebe girdi diyebiliriz. Özellikle Gezi Direnişi’ne baktığımızda hemen hemen herkesin elinde telefon görüyoruz. Hem iletişim kurmak hem de kanıt niteliğinde görüntü almak için vazgeçilmez diyebiliriz.

Kitaplar raflarda kaldı

Cep telefonlarından sonra dikkatleri en çok tablet bilgisayarlar çekiyor. Tablet bilgisayarlar içerdiği uygulamalar sayesinde hemen hemen bütün işlerimize el atıyor. İçinde bulunan sim- kart ya da wireless sayesinde her yerden internete girilen bu tabletler sayesinde insanlar film izleyebiliyor, kitap okuyabiliyor, günlük gazetelerini buradan takip ediyor. Yakında gazete bayileri birer birer kapanırsa şaşmamak lazım. Yayınevlerinin en büyük korkusu olan bu tablet bilgisayarlar eski alışkanlıklarımızı bir bir değiştirecek gibi gözüküyor.

Teknolojinin bu hızlı gelişiminden beyaz eşyalar da nasibini aldı. Artık akıllı fırınlar, buzdolapları, çamaşır makinaları ve ocaklar mağazalarda yerlerini bir bir aldı.  Kadınların artık ocakta yemekleri yanmıyor. Çünkü ocak yemek hazır olduğunda kendiliğinden ısıyı düşürüyor. Ya da akıllı buzdolapları… Buzdolapları yemekleri günlerce bozulmadan koruyabiliyor. Çamaşır makineleri ise artık kıyafetlerimizi kendiliğinden tanıyor, üstelik deterjan kullanmadan temizliyor. Böylece deterjan parası harcamaktan kurtulan ev kadınları her kıyafete ayrı program ayarlamak zorunda da kalmıyor. Yeni nesil fırınlar ise artık sadece yemek pişirmekle kalmıyor. LCD ekrana sahip fırınlar yemek tarifleri bile veriyor.

 Bu evler çok akıllı

Beyaz eşyaları da ele geçiren teknoloji, evleri de yavaş yavaş ele geçiriyor. Artık inşaat sektöründe yeni bir terim var. O da “Akıllı Evler”  Bu evlerin hemen hemen her şeyi elektronik. Kapılar, ışıklar, banyolar, tuvaletler yani kısaca evinizin dört bir yanı elektroniğe teslim olmuş durumda. Peki, bu Akıllı Evlerin başka hangi marifetleri var dersiniz? Isınma sistemleri, elektronik ev aletleri kontrolü, enerji tasarrufu sağla- yan zamanlayıcılar, ev içi-ev dışı iletişim araçları, bahçe sulama, aydınlatma, güvenlik kameraları ve havuz kumanda sistemleri gibi birçok şeye sahip. Örneğin istediğiniz saatte eviniz ısınıyor. İstediğiniz anda bahçe kendiliğinden sulanıyor ya da kullanmadığınız odalarda ışıklar kendiliğinden sönüyor. Perdeler ise gündüz açılıyor, gece kendiliğinden kapanıyor.  Size düşen sadece komutlar vermek ve arkanıza yaslanmak. Kimi uzmanlar bu tür evlerin insanları tembelliğe alıştırdığını savunurken kimileri ise bunların özellikle engelli vatandaşlar için müthiş birer icat olduğunu düşünüyor.

(biraz eski ama hala güncelliğini koruyan bir yazı)

Serbest Çelebi

Bir Cevap Yazın