Fotoğraf Makinesi

Hemen herkesin boynunda görmeye başladığımız fotoğraf makinaları hayatımızın bir parçası olmaya başladı. Özellikle gençlerin büyük ilgi gösterdiği fotoğraf makinaları son 10 yılda gösterdikleri gelişmeler herkesi şaşırtıyor. Eskiye göre hafifleyen, küçülen ve nitelikleri artan bu makinalar büyük ilgi görmeye devam edecek gibi duruyor.

Son yılların en çok ilgi çeken konulardan bir tanesi olan fotoğraflar teknolojinin de gelişmesiyle beraber büyük yol kat etti. Özellikle 2000 yıllarda DSLR makinaların kullanılmaya başlanmasıyla beraber yeni bir akım başladı. 2005 yılına geldiğimiz de ise hemen hemen her evde bir dijital fotoğraf makinası oldu. Sektörel anlamda ise ülkemizde dijital fotoğraf çekmeye başlayan ilk gazete Sabah oldu. 1999 yılında dijital fotoğraf çekmeye başlayan gazete bu olayı sür manşetten vermişti. O zamana kadar fotoğraflar eski analog makinalarla çekilirdi. Daha sonra çekilen bu fotoğraflar banyoya gönderilerdi. Eğer olay yeri çok uzak ise haberler ertesi güne sarkardı. Bu gün baktığımız da ise koleksiyoncular haricinde analog makina kullanan kalmadı. Şimdi bütün gazeteler dijital baskıyı kullanıyor. Aynı zamanda fotoğrafın dijital ortama geçmesiyle beraber internet gazeteciliği başladı. Olaylar artık anında internet sitelerinde yayınlanır oldu. Dijital makinaların piyasa çıkmasıyla beraber fotoğraflar artık bambaşka bir çizgide ilerlemeye başladı.

Moda mı? Sanat mı?

2012 yılını baktığımızda ise artık hemen hemen herkesin fotoğrafa ilgisi oldu. Artık her evde bir SLR fotoğraf makinası bulunmaya başladı. İnsanlar gördükleri her şeyi çekmeye başladı. Makinaların gelişmesiyle beraber onlara duyulan ilgi de her geçen gün arttı. Çünkü artık en kötü herkesin cebinde bir fotoğraf makinası var. İnsanlar ilginç gördükleri, güzel gördükleri her şeyin fotoğrafını çeker oldu. Peki, bu işin ustaları fotoğraf için ne diyor? Dünyanın yakından tanıdığı, her fotoğrafı olay olan Ara Güler fotoğrafçılığı bir sanat olarak değil bir meslek olarak nitelendiriyor. Ara Güler fotoğraf ve sanat için şunları söylüyor: “Gerçek olan hiçbir şey sanat değildir. Fotoğrafta sanatta değildir. Çünkü fotoğraf gerçeği sunar. Bu nedenle fotoğrafçılık sanat değildir…” diyor. Fotoğrafın ustası her ne kadar fotoğrafları sanat olarak görmese de insanlar bunu bir sanat olarak kabul ediyor.

Canon mu? Nikon mu?

Fotoğrafların bu kadar hayatımıza girmesiyle beraber ilgi odağı kameralarda popülaritesini büyütmeye başladı. Fotoğrafçılar ise ikiye bölündü. Fotoğraf makinası kullanıcıları Canon’cular ve Nikon’cular diye rekabete başladı. Fotoğraf makinası alacaklar Canon mu? Nikon mu? diye sorar oldu. Çünkü piyasanın en iyi makinalarını bu iki marka üretmeye başladı. Aslına bakarsanız Canon mu? Nikon mu? diye sormak yanlış olur. Çünkü aynı fiyatlardaki bir Canon ve bir Nikon neredeyse birbirine eşit özelliklere sahiptir. Zaten fiyat olarak da kıyasladığımız birbirine yakın modeller neredeyse aynı fiyattadır. Aslında bu konu hakkında yine Ara Güler çok güzel bir söz var: “En iyi makina en iyi fotoğrafı çekseydi, en iyi daktiloya sahip olan da en iyi romanı yazardı” diye. Yani makinanın çok iyi olması demek ya da çok pahalı olması demek güzel fotoğraf çekmek demek değildir.  Sorun şurada ortaya çıkıyor. Fotoğraf çekmeye başlayan bir kişi hangi marka ile başladıysa onu daha kullanışlı hisseder. Çünkü kişi onun ayarlarına ve onun kısa yollarına alışmıştır. Tıpkı araba misali bir fotoğrafçı hangisine alıştıysa onunla daha iyi fotoğraf çeker. Yani aynı kareyi hem Nikon’la hem de Canon’la da yakalayabilirsiniz.

Hangisini alsam

Peki, bu yeni oyuncaklar kaç paradan başlar? diye sorarsanız. Aslında bir limit yoktur fotoğraf makinaları için. Çünkü sadece bir fotoğraf makinası almakla bitmiyor. Bunun yanında yüksek kapasiteye sahip hafıza kartları, objektifler gibi aparatlara da sahip olmak gerekiyor. Bu objektifler de çoğu zaman makinadan pahalıdır. İyi fotoğraf çekebileceğiniz bir makine 1.500 TL’den başlıyor. Yanına iyi bir de objektif aldığınız da ise en kötü 500 TL’de objektife vermek gerekiyor. Yani ortalama 2bin TL’ye iyi bir fotoğraf makinasına sahip olabiliyorsunuz. Ancak kendinizi geliştirmek ve fotoğraf çekmekte ilerlemek istiyorsanız ek olarak bir objektif seti kurmanız gerekiyor. Çünkü her objektifle her istediğinizi yakalamanız biraz zordur. Eğer doğa fotoğraflarına meraklı iseniz bir tele objektif almak zorundasınız. Çünkü tele objektifler diğer objektiflere göre daha yakından fotoğraf çekmenizi sağlayacaktır. Böylece çekmek istediğiniz nesnelerin uzaktan da fotoğraflarını çekebilirsiniz.

Ortamına göre objektfiler

Eğer portre fotoğrafları çekmek isterseniz bu objektif işinizi görmeyecektir. Çünkü portre için diyaframı daha düşük bir objektife ihtiyaç duyarsanız. 1.4 diyaframa sahip 50mm bir objektif ile çok iyi portre fotoğraflar çekebilirsiniz. Böyle bir objektif tele objektife nazaran daha ucuzdur. Böyle bir objektifi ortalama 200-300 TL’ye sahip olabilirsiniz. Ancak tele objektifler ise 1500-3000 TL arasında bir fiyata sahiptir. Eğer profesyonel olarak bu iş yapmak istiyorsanız daha yüksek rakamları gözden çıkarmak zorundasınız. Çözünürlüğü çok daha yüksek bir makinaya sahip olmak gerekiyor. Bu makinalar ise 2.500 TL’den başlıyor. 15 Bin TL’ye kadar gidiyor.

(Yazmış bulundum)

Serbest Çelebi

Bir Cevap Yazın